Accueil » Recepty » Lahodně sladký a slaný rajčatový koláč – ideální na Velikonoce!

Lahodně sladký a slaný rajčatový koláč – ideální na Velikonoce!

Hledáte chutný recept, kterým ohromíte svou rodinu a přátele? Pokud ano, pak si zamilujete tento úžasný rajčatový koláč.

Tento snadno připravitelný pokrm je ideálním předkrmem, který lze podávat teplý nebo studený. Je nejen zdravý, ale také chutný.

Kombinace rajčat a sýra z něj dělá ideální přílohu pro vaše příští setkání. K přípravě tohoto lahodného koláče budete potřebovat několik surovin, které jsou snadno dostupné na trhu.

Tak se do toho pusťte!

Složení (podává se 4)

  • 1 list listového těsta, rozmražený (14 uncí)
  • 4 středně velká rajčata (1 1/2 libry), nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
  • Čerstvě nasekané lístky bazalky na ozdobu (nepovinné)
Přečtěte si také  Co si takhle vyrobit vlastní pizzu Margharita (nebo jinou)? Objevte výhody domácí pizzy!

Metoda

Předehřejte troubu na 400 stupňů Fahrenheita. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem.

Rozmražený list listového těsta rozložte na pergamenem vyložený plech. Těsto na několika místech lehce propíchněte vidličkou.

Na listové těsto položte plátky rajčat a dbejte na to, abyste na okrajích nechali půlcentimetrový okraj. Rajčata posypte prolisovaným česnekem a dochuťte solí a pepřem.

Plátky rajčat pokapejte olivovým olejem a posypte parmazánem. Pečte v předehřáté troubě 25 minut, nebo dokud listové těsto nebude zlatohnědé a křupavé.

Vyjměte z trouby a před nakrájením na plátky nechte 10 minut vychladnout. V případě potřeby ozdobte čerstvě nasekanými lístky bazalky a podávejte teplé.

Původ rajčatového koláče

Rajčatové koláče jsou známé již po staletí. V Evropě Francouzi a Italové dlouho používali rajčata jako hlavní přísadu do koláčů a dortů. Klasický francouzský koláč byl jednoduchou kombinací plátků rajčat a těstové krusty. Často se podával jako předkrm nebo příloha. V Itálii se rajčata používají k přípravě různých koláčů, od slaných až po sladké. Dnes se rajčatové koláče s různými obměnami ingrediencí a náplní vyskytují po celém světě.

mm
O autorze, Susan