Clam chowder je vydatná, uklidňující a krémová polévka, která je ve Spojených státech velmi oblíbená. Tento recept na škeblovou polévku se snadno připravuje a je plný chuti.
Kombinaci jemných škeblí, brambor, cibule, celeru a smetany si zamilujete. Tento recept na škeblovou polévku bude jistě hitem pro vaši rodinu a přátele.
Jako bonus si tento recept na mořské plody můžete připravit dopředu, takže si na něm snadno pochutnáte, až budete mít chuť. Potřebujete jen několik jednoduchých ingrediencí a během chvilky budete mít misku lahodné škeblové polévky.
Pusťte se do toho! Zde je to, co budete potřebovat k přípravě této lahodné škeblové polévky:
Ingredience (podává se pro 4 osoby)
- 4 plátky slaniny nakrájené na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 šálky nakrájených brambor
- 2 bobkové listy
- 1/4 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- 1/4 čajové lžičky celerového semínka
- 1/2 šálku husté smetany
- 2 (6,5 unce) plechovky nasekaných škeblí a šťávy
- 3 lžíce mleté čerstvé petrželky
Metoda
1. Ve velkém hrnci opečte slaninu na středním ohni, dokud nebude křupavá. Slaninu vyjměte z hrnce a dejte stranou.
2. Přidejte do hrnce cibuli a česnek a vařte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte do hrnce máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
3. Přidejte do hrnce mouku a promíchejte. Za stálého míchání vařte 2 minuty.
4. Do hrnce pomalu přidávejte kuřecí vývar a neustále míchejte, dokud se nespojí. Do hrnce přidejte brambory, bobkové listy, tymián, pepř a celerové semínko a promíchejte.
5. Přiveďte polévku k varu, pak snižte teplotu a vařte 20 minut nebo dokud brambory nezměknou.
6. Do hrnce přidejte hustou smetanu, mušle a šťávu, petrželku a rezervovanou slaninu a promíchejte. Vařte dalších 5 minut.
7. Podávejte horké s křupavým chlebem nebo sušenkami.
Historie škeblové polévky
Clam chowder má ve Spojených státech dlouhou historii, recepty se objevily v kuchařských knihách již v 19. století. Předpokládá se, že pokrm vznikl v Nové Anglii, kde byly škeble hojným zdrojem potravy.
Škeble se kombinovaly s bramborami, cibulí a další zeleninou a pak se vařily v mléce nebo smetaně. Postupem času vznikaly různé varianty pokrmu, do kterých se přidávaly různé přísady, například slanina, rajčata a celer.
Dnes je clam chowder ve Spojených státech oblíbeným pokrmem a často se podává s krekry nebo ústřicovými krekry.